Група міжнародних дослідників провели мета-аналіз досліджень щодо ролі цинку в профілактиці й лікуванні вірусних інфекцій і пневмонії, щоб визначити вплив споживання мікроелемента для попередження ризиків і важких ускладнень COVID-19. Про результати їх спостережень пише EurekAlert.

Читайте також З’ясували, скільки триває імунітет до коронавірусу

За нашими оцінками, ризик дефіциту цинку спостерігався у більш ніж 1,5 млрд людей. З огляду на вирішальну роль мікроелемента в регуляції імунітету, можна розглядати його дефіцит як фактор ризику інфекційних захворювань,
– заявив автор дослідження Анатолій Скельний.

Попередні дослідження довели, що цинк здатний уповільнювати роботу РНК-полімерази – молекули вірусної РНК коронавірусу. Таким чином цинк пригнічує поширення вірусу в організмі.

Тим часом підвищений рівень цинку у риновірусів свідчить про уповільнення реплікації вірусу і стимулювання вироблення інтерферону альфа, який має противірусну активність.

Дефіцит цинку розглядають як один з факторів ризику розвитку пневмонії: він збільшує сприйнятливість до інфекційних агентів і тривалість захворювання.

Дослідження американських вчених підтвердило припущення щодо впливу цинку на ризик важкого перебігу COVID-19.

Відтак, нормальний та достатній рівень цинку в організмі може знизити ймовірність інфекційних захворювань дихальних шляхів, пневмонії та її ускладнень.

Існують також непрямі ознаки того, що споживання цинку може бути ефективним заходом у боротьбі з COVID-19, проте даних для клінічних рекомендацій поки недостатньо,
– резюмували автори дослідження.