Чи є нітрати в кавуні

Про безпечність споживання кавунів нагадала Уляна Супрун. Вона переконує, що нітрати містяться в усій рослинній їжі. Адже овочі, фрукти, зелень та ягоди споживають нітрати з ґрунту, в якому ростуть.

Читайте також Чим корисна та шкідлива для здоров’я ожина



Не варто боятися “ранніх” кавунів / Фото Unsplash

Крім того, важливо знати, що в кавунах нітратів узагалі порівняно небагато.

Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна.

Більше про ці кислоти Вся правда про нітрати: розвінчуємо популярні міфи

Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг.

Якщо від кавуна виникає погане самопочуття

“Якщо після поїдання кавуна ставало погано, винуватці зовсім не нітрати“, – запевнила пані Уляна.

blank

Уляна Супрун
“Нудота, діарея та біль у животі — це ознаки кишкової інфекції, як сальмонельоз чи лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса”.
 

За словами, Уляни Супрун, погане самопочуття може виникнути у випадку, якщо ви куштували кавун перед купівлею або ж почали їсти вдома немитими руками, адже бактерії, що були на ваших руках чи на шкірці кавуна, потрапили до м’якоті.

Саме тому, небезпечно купувати пів кавуна. Адже завжди високий ризик, що туди вже потрапили бактерії. Саме вони, а не нітрати, винуватці отруєнь кавунами.  

З кавунами треба бути обережними тим людям, які мають надлишок калію у крові, для них переїдання кавуна загрожує аритмією чи навіть спазмами м’язів. 

blank

Головне правило споживання кавуна – знати міру / Фото Unsplash

Кому особливо важливо їсти кавун

  • Людям, які багато тренуються

Кавун — це і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, і амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. 

  • Людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією

Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. Але й тут переїдати не можна, це позбавляє кавун користі.

Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити.

  • Тим, хто худне

Якщо хочете зменшити споживання калорій — їжте кавун. Він добре заповнює шлунок та ще й не дуже калорійний. Тільки не забувайте, що в кавуні є цукор. Крім того, в процесі схуднення важливо їсти достатньо білка, інакше ви передусім втрачатимете м’язи, а не жир.