Це рідкісний багаторічний експеримент, в якому вченим вдалося простежити кількість споживаних флавоноїдів за багато років до постановки діагнозу.

Читайте також Неочікувана причина розвитку деменції: звичка, яка погіршує роботу мозку

Флавоноїди в раціоні пов’язані з різними перевагами для здоров’я, зокрема зниження запалення в організмі. Флавоноїди містяться в багатьох фруктах і овочах, а також в напоях на основі рослин, наприклад, зеленому чаї.

Спостереження показали, що низьке споживання трьох типів флавоноїдів пов’язано з високим ризиком деменції.

То скільки фруктів треба їсти

  • Під низьким споживанням вчені розуміли буквально кілька продуктів (фруктів, чашок чаю) в місяць.
  • Високе споживання дорівнювало приблизно 8 чашкам ягід і аналогічній кількості фруктів в місяць, а також приблизно 20 чашкам чаю.

Дієта може бути пов’язана з погіршенням когнітивних функцій у людини і оскільки зараз не існує ефективного лікування деменції, профілактика залишається головним і єдиним способом запобігти розвитку хвороби,
– заявив автор дослідження Пол Жак.



Зелений чай також містить флавоноїди / Фото Unsplash

У віці після 50 років ще не пізно урізноманітнити раціон.

Ризики деменції підвищуються ближче до 70 років, тому в 50 років саме час скорегувати дієту,
– додали дослідники.