Відповідь – ні, а все тому, що раціон людини повинен бути багатий на клітковину, пише Anywell.

Читайте також Сім правил, які збережуть здоров’я кишківника

Клітковина – ключ до здоров’я кишківника

Для здоров’я кишкового мікробіома особливо важлива різноманітність клітковини, адже вона буває двох видів.

Нерозчинна клітковина потрапляє у кишківник, перетравлюється і виходить разом із продуктами розпаду. А ось розчинна клітковина працює інакше: корисні бактерії харчуються нею і виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, необхідні організму для повноцінної роботи.

Щоб усе відбувалося так, потрібно не просто їсти клітковину — потрібно споживати її різні види.

Крім того, бактерії, з яких складається кишковий мікробіом, досить вибагливі. Певні види їдять клітковину з певних продуктів: так-так, броколі потішить не всіх.

То може виключити з раціону суперфуди?

Ні, це не означає, що вам треба виключити суперфуди з меню! Просто додайте кіноа у салат, і воно зробить його поживнішим!