Вживання червоного м’яса та дуже оброблених продуктів сприяють хронічному запаленню в організмі, збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань та інсульту. Дослідження опубліковане у журналі Американського коледжу кардіологів.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1475347 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

До теми Що потрібно їсти для здоров’я судин, – Супрун

Це масштабне дослідження. Впродовж 24 – 30 років фахівці спостерігали за 166 000 жінками та 44 000 чоловіками. Виявилось, що люди, які вживають більшу кількість червоного та переробленого м’яса, багато цукрів і обробленої їжі мають на 28% вищий ризик інсульту та на 46% вищий ризик виникнення серцевих захворювань. Окрім цього, часте споживання такої їжі може скоротити ваше життя. Якщо збільшити кількість ультраоброблених продуктів лише на 10%, то ризик смерті зростає на 14%.

Але є і хороші новини. Результати дослідження показали, що деякі продукти можуть нейтралізувати вільні радикали та зменшити стрес на організм. Все тому, що вони містять необхідні протизапальні елементи: вітаміни, каротиноїди та флавоноїди.



Корисна їжа може бути смачною / Фото Everyday Health

Продукти проти запалення

Кардіологи радять частіше вживати листову зелень, помідори, фрукти, ягоди, горіхи, жирну рибу, цільне вино та оливкову олію. Також рекомендується чай, кава та вино, але у помірних кількостях. При цьому важливо розуміти, що перелік шкідливих продуктів необхідно обмежити.

Перелік продуктів, якими не варто зловживати:

  • Морозиво, печива, тістечка, батончики,
  • Куплені пироги, макарони та піцу,
  • Нагетси, рибні та курячі палички,
  • Червоне та перероблене м’ясо (бекон, сосиски, ковбаси тощо),
  • Солодкі газовані напої та напої зі смаком фруктів,
  • Супи та локшина швидкого приготування, різноманітні “фастфуди”,
  • Порошкоподібні продукти “для здоров’я” та “для схуднення”, замінники їжі.