Протеази – хімічні сполуки ефективні проти Мpro

Фахівці з Університету Північної Кароліни провели моделювання та лабораторні дослідження, які показали, що Мpro у вірусі SARS-CoV-2 реагує на вплив різних хімічних сполук рослин, які, як уже відомо науці, мають потужну протизапальну і антиокислювальною дією, пише Science Daily.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1476269 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

Читайте також Як похмілля: добровольці, які першими отримали вакцину Pfizer, описали побічні ефекти

Мpro необхідний SARS-CoV-2 для того, щоб розмножуватися і поширюватися. Якщо ми навчимось придушити або деактивувати цю протеазу, вірус помре,
– пояснив професор Се Деюй, автор дослідження.

Чай і виноград є дієвішими

Комп’ютерна симуляція показала, що досліджувані хімічні компоненти зеленого чаю, двох сортів винограду, какао-порошку і темного шоколаду здатні прив’язуватися до різних частин Мpro – це такі собі кишені, якщо вони заповнені, фермент втрачає свої функції.

Експерименти підтвердили ці припущення. Найбільш успішно придушували дію протеази Мpro компоненти зеленого чаю і винограду. Какао і темний шоколад знижували її активність вполовину.



Какао і шоколад теж пригнічували реплікацію вірусу / Фото Unsplash

Зелений чай володіє 5 хімічними сполуками, які зв’язуються з різними локаціями в кишені Мpro, істотно пригнічуючи її функцію. У винограді ці речовини містяться в шкірці і кісточках. Рослини використовують їх для захисту, так що не дивно, що ці корисні речовини є в листі та шкірці,
– зазначив дослідник.

Яким повинне бути харчування, якщо захворіли на коронавірус: поради ВООЗ

  • Обмежити споживання солі та продуктів з високим вмістом натрію до 1 чайної ложки в день.
  • Їсти менше солодкого.
  • Виключити з раціону газовані напої, солодкий йогурт, концентрати фруктових соків, сиропи, ароматизоване молоко.
  • Необхідно також пити більше води, не менше 8 – 10 чашок в день.
  • Щодня їжте суміш цілозернових злаків, таких як пшениця, кукурудза та рис, бобові, такі як сочевиця та квасоля, багато свіжих фруктів та овочів, а також деякі тваринні продукти.

Цікаво знати Коронавірус через ніс потрапляє у мозок: результати дослідження