Автори проаналізували дані понад 43 тисяч осіб, які брали участь в тривалому дослідженні здоров’я медичних працівників. Починаючи з 1986 року його учасники кожні чотири роки заповнювали докладні анкети про свою дієту. Спостереження тривало протягом 30 років, пише BMJ.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1477297 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

Також на тему: Кардіологи назвали продукти, які знімають запалення

Червоне м’ясо та хвороби серця

Вчені виявили, що кожна порція червоного м’яса на день пов’язана зі збільшенням ризику серцево-судинних хвороб на 11%, а обробленого м’яса – на 15%. Водночас отримання білка з рослинних джерел знижувало цей ризик на 14%.

Чим замінити червоне м’ясо

Дослідники зробили окремий фокус на користь заміни червоного м’яса іншими джерелами білка. У людей у ​​віці від 65 років ймовірність серцево-судинних хвороб знижувалася на 18%, якщо вони замість червоного м’яса їли бобові, горіхи, сою, крупи. Цей ефект був менш виразним для тих, хто отримував мало клітковини.

У молодших людей ризик серцево-судинних хвороб знижувався на 20% при заміні м’яса на яйця. Менш виразний ефект давали нежирні молочні та цілозернові продукти.

Заміна м’яса на рибу ніяк не впливало на цей ризик. Вчені пояснюють це методами готування риби: ймовірно, учасники дослідження частіше вживали її в смаженому вигляді. Крім того, в анкетах споживання риби враховували й оброблені продукти, наприклад, консерви та рибні палички.

Чому червоне м’ясо впливає на серце

Вчені вказують, що вживання червоного м’яса пов’язане з підвищенням рівня холестерину у крові, що є фактором ризику розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.

Рослинні джерела білка не дають такого ефекту. Крім того, в м’ясі високий вміст насичених жирів і інших речовин, які також погано впливають на здоров’я серця. У продуктах з обробленого м’яса зазвичай високий вміст солі, яка може викликати підвищення артеріального тиску.