Дослідники з Університету Східної Фінляндії та їхні колеги з Університету прикладних наук Савона стверджують, що вживання чорної смородини після їжі нормалізує показники глюкози в крові. Дослідження про це опубліковане у журналі British Journal of Nutrition.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1479674 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

До теми Кардіологи назвали продукти, які знімають запалення

Попередні дослідження вже демонстрували, що темні ягоди, такі як чорна смородина і чорниця, позитивно впливають на рівень цукру в крові. Втім, до нині оптимальний розмір порцій залишався невідомим.

Як проводилось дослідження

Вчені провели експеримент, до якого залучили 26 добровольців без хронічних захворювань – 22 жінки і 4 чоловіки. Зранку, після здачі аналізів крові натщесерце, учасники дослідження харчувались різноманітними стравами, в основі яких були чорна смородина або цукор.

Після цього кожному учаснику провели повторний аналіз крові. Дослідники перевірили рівень глюкози в крові, інсулін, а також показники вільних жирних кислот.

Результати експерименту: яка доза смородини нормалізує рівень цукру

  • Дослідження вкотре підтвердило, що чорна смородина позитивно впливає на рівень цукру в крові.
  • Ягода саме нормалізує глюкозну відповідь, екстремально не підвищуючи й не знижуючи рівень цукру.
  • Для необхідного ефекту достатньо лише невеликої порції чорної смородини – близько 75 грам.
  • Вчені вважають, що дія смородини може бути пов’язана з антоціанами (рослинними глікозидами), які вона містить.