Генномодифікований помідор з ліками проти хвороби Паркінсона допоможе розв’язати дві основні проблеми – побічні ефекти від синтетичного препарату та доступність речовини в бідних країнах. Дослідження науковців опубліковане у журналі Metabolic Engineering.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1483483 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

До теми Шкода ГМО: чи справді генномодифіковані продукти можуть нас вбити

Вчені з кафедри метаболічної біології та біологічної хімії Центру Джона Інеса (Велика Британія) створили помідор з ліками проти хвороби Паркінсона під назвою L-DOPA – амінокислотний попередник дофаміну.

L-DOPA
Препарат розробили ще 1967 році й він досі є одним із потрібніших ліків проти Паркінсона.

Науковці модифікували плід томату додавши ген, який відповідає за синтез L-DOPA в буряках. Загалом L-DOPA виробляється з амінокислоти тирозину, яка є в багатьох продуктах.

У підсумку вчені досягли рівня 150 міліграм L-DOPA на кілограм томатів. Відтепер залишається створити виробничий конвеєр, де L-DOPA вилучатимуть з помідорів і очищатимуть до лікарського препарату.

Для чого це потрібно

  • Нині найпоширеніша форма препарату проводиться шляхом хімічного синтезу, але є і природні джерела L-DOPA. Відомо лише кілька рослин, які містять цю молекулу і найчастіше вона присутня в насінні.
  • По суті, вчені зуміли створити природне джерело з лікарським препаратом у досить високих концентраціях.
  • Генномодифікований помідор є економічно вигідним способом виробництва L-DOPA, який можуть використовувати регіони навіть з дуже слабкою інфраструктурою.
  • Окрім цього, природне джерело препарату дасть доступ до необхідних ліків тим людям, які мають побічні ефекти від хімічно синтезованої L-DOPA.