До такого висновку вчені з Єльського університету прийшли після 30-річного спостереження за 43 272 чоловіками зі США. Їхній середній вік станови 53 роки. Робота опублікована у журналі The BMJ.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1492752 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

До теми Кардіологи назвали продукти, які знімають запалення

Спостереження розпочалось ще у 1986 році. Кожні 4 роки учасники заповнювали анкету, у якій розповідали про особливості свого раціону. За ці 30 років ішемічну хворобу серця виявили у 4 456 добровольців, 1 860 з них померли.

На початку дослідження жоден з учасників не мав серцево-судинних захворювань або раку.

Результати дослідження:

  • Одна порція червоного м’яса на день підвищує ризик виникнення ішемічної хвороби серця на 12%.
  • Вживання необробленого м’яса підвищує ризик ІХС на 11%, а переробленого червоного м’яса – на 15%.
  • Вживання однієї порції білків рослинного походження (горіхи, боби та соя) знижує ризик виникнення ІХС на 14%.
  • Вчені також припустили, що заміна червоного та переробленого м’яса на цільнозернові, молочні продукти та яйця теж може зменшити цей ризик.

І хоч дослідження було зосереджене на чоловіках, цілком ймовірно, що ці висновки будуть справедливими й для жінок, якщо зважати на попередні подібні дослідження.

Річ у тім, що рослинні джерела білків мають значно менше жирів, холестерину та гемового заліза або ж не містять їх взагалі.

Окрім того, рослинна їжа містить багато клітковини, антиоксидантів і поліфенолів, що позитивно впливає на здоров’я судин та серця.