Під час дослідження кожна додаткова чашка кави щодня була пов’язана зі зниженням відносного ризику майже на 1%. Робота опублікована у журналі BMJ Open.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1509873 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

До теми Частий оральний секс з різними партнерами збільшує ризик виникнення раку горла

Рак передміхурової залози перебуває на 2 місці за частотою онкологічних захворювань у чоловіків та є 6 причиною смерті від раку.

Раніше вживання кави пов’язували з нижчим ризиком захворювань печінки, кишківника і раку молочної залози, але поки що немає ніяких переконливих доказів потенційної ролі цього напою в зниженні ризику раку простати.

Тому вчені вивчили бази даних досліджень, опублікованих до вересня 2020 року. Проаналізовані дослідження проводились у Північній Америці, Європі та Японії. Вони включали понад 1 мільйон людей (1 081 586), 57 732 з яких захворіли на рак передміхурової залози.

Результати дослідження:

  • Найнижчий рівень споживання кави з-поміж учасників становив менше ніж 2 чашки на день, а найвищий – від 2 до 9 та навіть вище.
  • В учасників, які вживали найбільше кави, ризик раку простати був нижчим на 9%. І кожна додаткова чашка щодня була пов’язана зі зниженням ризику на 1%.
  • Подальше вдосконалення аналізу продемонструвало, що у порівнянні з найнижчим рівнем споживанням кави, найвищий рівень споживання напою був пов’язаний з меншим ризиком локалізованого раку передміхурової залози на 7% та на 12% – 16% меншим ризиком запущеного й летального раку простати відповідно.

Якщо вчені доведуть, що кава корисна для профілактики раку простати, чоловікам можуть запропонувати збільшити споживання кави.