Метицилін-резистентний золотистий стафілокок MRSA особливо швидко пристосовується до антибіотиків. Його важко придушити відомими препаратами, а якщо у людини ослаблений імунітет, то MRSA може забезпечити цілий спектр важких ускладнень у найкоротші терміни. Але дослідники з Центру Джона Іннеса, здається, знайшли вихід. Дослідження опубліковане у журналі Cell Chemical Biology.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1512680 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

До теми Анти-антибіотик: як діє новий препарат, який знайшли вчені

У природі завжди є баланс. Деякі мікроорганізми навчилися ефективно протистояти “злим” конкурентам. До прикладу, бактерії виду Streptomyces formicae виробляють специфічний білок формікаміцин, який вбиває інші мікроби. І з невідомих причин стафілокок не може виробити до нього стійкість. Аби зрозуміти властивості цього природного антибіотика, вченим необхідно навчитися виробляти достатню кількість цього білка.

У природних умовах Streptomyces formicae виділяють формікаміцин лише при певних обставинах.

Як вчені навчили бактерії виробляти багато формікаміцину

  • Аби стимулювати цей процес, вчені ретельно вивчили геном бактерії.
  • Вони знайшли ділянки, які відповідають за вироблення потрібного білка.
  • За допомогою методу CRISPR / Cas9 науковці вдосконалили спадковий матеріал мікроорганізмів шляхом модифікації.

Отриманий ГМО-стрептоміцет не лише має 2 копії генів, які стимулюють виробництво формікаміцину, а й позбавлені “гальм” цього процесу. Окрім цього, він може виробляти формікаміцин у непритаманному для цього середовищі, що дуже зручно для промислового виробництва антибіотика. Загалом, вироблення нового природного антибіотика зросло в 10 разів. Тож відтепер вчені мають змогу отримати формікаміцину у великих кількостях й детально його вивчити.

Навіть якщо нове відкриття не допоможе розробити новий антибіотик, це допоможе дізнатися, як стафілокок стає вразливим.