Ризик смерті від коронавірусної інфекції у людей з цукровим діабетом 1 типу в 3,5 раза вище в порівнянні не діабетиками. З діабетом 2 типу – у два рази вище.

@media (max-width: 640px) {
.mobileBrandingPlace {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBrandingPlace1549503 {
padding-bottom: 56.21%;
z-index: 9;
margin: 10px 0;
}

#mobileBranding {
margin: 0 !important;
}
}

Також на тему: Знайшли ключ до повного лікування діабету 1 і 2 типу

У дослідженні CORONADO вчені проаналізували клінічні наслідки у пацієнтів з діабетом, які були госпіталізовані в 68 лікарень Франції під час першої хвилі пандемії.

Як відбувалося дослідження

У цю вибірку потрапили 2796 осіб, середній вік пацієнтів – близько 70 років. Вчені фокусувалися на смерті або виписці пацієнтів з лікарні на 28 день хвороби. Автори дослідження зібрали необхідну медичну інформацію: анамнез, отримане лікування, клінічні прояви захворювання.

Діабет та коронавірус

До 28 дня 577 пацієнтів (20,6%) померли, тобто кожен п’ятий. Ще 1404 (50,2%) були виписані. Середня тривалість перебування в лікарні склала 9 днів. Вчені виявили, що понад 12% цих пацієнтів залишалися в лікарні, а близько 16% були переведені в інший лікувальний заклад.

Автори дослідження також оцінили додаткові фактори ризику, які можуть вплинути на погіршення стану діабетика з коронавірусом. В першу чергу це вік – чим старший пацієнт з діабетом, тим вище ймовірність летального результату. Негативний вплив дають мікросудинні ускладнення, в тому числі пошкодження нирок і очей, важка задишка при надходженні до лікарні, підвищений рівень маркерів запалення в крові.